Lubisz placki ziemniaczane? Ja bardzo. Z Thermomixem zrobimy je szybko i smacznie, a do tego niebanalnie. Dlaczego? Bo nie będą to „zwykle placki”, których smak znasz na codzienne co dzień, a delikatnie zmodyfikowane czeskie placki typu „Bramboraky”, których przepis znajdziesz w Cookidoo. Ich nietuzinkowymi składnikami które „robią różnicę” jest ulubiona kiełbasa i ser żółty pokrojony w kostkę.
Poziom trudności jest łatwy, a czas wykonania masy to nie więcej niż 15 minut.
Pierwsze co musimy zrobić, to rozdrobnić kilka główek czosnku – 5 s/obr 5. Czosnek zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie dodajemy zmiemniaki, jajko, mąkę, sól, pieprz oraz majeranek i mieszamy przy pomocy kopystki 30 s/obr. 4. W tym momencie moglibyśmy skończyć miazgę, wyciągnąć patelnie i rozpocząć smażenie ale… mamy wskazówkę w Cookidoo, która podpowiada nam, iż warto jeszcze do naszej masy dodać ulubioną kiełbasę i ser żółty pokrojony w kostkę. Zdecydowanie warto to zrobić, gdyż nasze placki zyskają „to coś”, co sprawi, że zrobimy je kolejny raz
Ostatnim etapem jest rozgrzanie oleju na patelni i rozprowadzeniu na niej dwóch czubatych łyżek naszej masy (jedna na drugą), formując placki w kształcie okręgu. Smażymy je z obu stron, według gustu, ja zdecydowanie wolę złotobrązowe, w wersji chrupiącej.
Pamiętaj, że najsmaczniejsze są podane bezpośrednio po przygotowaniu.
Życzę smacznego!
Link do przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r725901