bulion thermomix

Bulion Thermomix – przepis na koncentrat drobiowy

Dzisiaj pokażę Ci kolejny przepis z Cookidoo, który powinno się posiadać w lodówce będąc posiadaczem urządzenia Thermomix. Jest to koncentrat bulionu drobiowego, czyli zamiennik „sklepowej” kostki rosołowej, bardzo często wykorzystywany gotując z TM.

Bulion drobiowy Thermomix co zastępuje?

Pamiętaj, iż kupując kostkę rosołową w markecie, kupujesz również bombę kaloryczną w składzie której znajdziesz: utwardzony olej palmowy a przy tym mieszankę konserwantów (np. glutaminianu sodu – E621), barwników, sztucznych aromatów oraz cukru.

Bulion z Cookido, jakie składniki?

W naszym przepisie nie ma nic z wyżej wymienionych „składników” które są w kostkach rosołowych. Znajdziemy tam za to: mięso z kurczaka (najlepiej z nogi), warzywa mieszane (ja proponuję: seler, cebulę, czosnek, por, marchewkę), ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek, pietruszkę), białe wino (idealnie spaja koncentrat), sól gruboziarnistą, liść laurowy oraz goździk.

Koncentrat bulionu drobiowego Cookido – Jak zrobić?

Cały przepis na kostkę bulionową z Thermomixa znajdziecie na platformie Cookido:
Koncentrat bulionu drobiowego Cookido  

Pamiętaj, że swoją miksturę możesz wykonać według własnego pomysłu, z naturalnymi, samodzielnie dobranymi, ulubionymi składnikami! Gotowy produkt możemy przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Świetnym pomysłem jest również uformowanie naszego „bulionu” do foremek np. w kostki i zamrożenie. Wtedy czas przechowywania przedłuża się do 6 miesięcy.